Combinarea corecta a alimentelor

 In Sanatate, Tips

Inainte de toate, hai sa vedem cat dureaza aproximativ digestia alimentelor:

  •  0 – 15 min. –  apa;
  • 15 – 30 min. – sucuri din legume si fructe crude, majoritatea fructelor in stare cruda;
  • 40 min. – 2.5 ore – legume crude, verdeturi, germeni si vlastari in stare cruda, avocado, legume gatite;
  • 1.5 – 4 ore – ulei, cereale, fasole, naut, linte, cartofi, legume amidonoase;
  • 2 – 4 ore – nuci, seminte crude;
  • 4 – 10 ore sau mai mult: diverse tipuri de carne, peste, crustacee, lactate procesate.

Asadar, intr-o ordine aleatorie haideti sa vedem cateva reguli de baza in combinarea corecta a alimentelor:

  1. Apa e importanta. Consuma cel putin 2,5 litri de apa zilnic, te va ajuta nu doar la digestie ci si la buna functionare a intregului organism. Nu se bea apa niciodata in timpul mesei si nici imediat dupa masa, deoarece dilueaza sucurile gastrice si inhiba digestia. Atentie! Am vorbit de consumul a 2,5 litri de apa, nu alte lichide! Sucurile, oricat de naturale ar fi ele nu au acelasi efect ca si apa. Aceste sucuri pot fi tratate ca alimente, chiar ca mese separate, nicidecum ca apa.
  2. Fructele se consuma pe stomacul gol. Fructele contin foarte multi nutrienti necesari corpului, contin vitamine si minerale indispensabile organismului. Desi multi sunt obisnuiti sa consume fructe ca si desert dupa masa, recomandat este sa fie consumate cu aproximativ 30 minute inaintea mesei sau la doua ore dupa masa. Zaharul, fructoza si dextroza inhiba secretia sucurilor gastrice.
  3. Legumele fara amidon pot fi combinate cu orice alta grupa de alimente(carne, branzeturi, nuci, seminte, grasimi si uleiuri etc) – fibrele alimentare din legume cresc senzatia de satietate asadar nu ezita sa asociezi o salata de cruditati la alimentul preferat.
  4. Legumele care contin amidon nu se combina cu alimente bogate in proteine. Pentru digerarea legumelor si cerealelor sunt necesare enzime alcaline, pe cand pentru digerarea proteinelor este necesar acidul clorhidric. Astfel, acesta va inhiba enzimele alcaline si legumele si cerealele vor fi tinute mai mult in stomac si vor intra in putrefactie si fermentatie, ducand astfel la indigestii si balonari.
  5. Alimentele grase (unt, untura, uleiuri, slanina etc) nu se combina nici cu proteinele si nici cu alimentele bogate in amidon. Alimentele grase se asociaza corect doar cu vegetalele.
  6. Fructele acide(citrice, mere, fructe de padure) si cele dulci (banane, pere, mango etc)nu se combina. De asemenea fructele acide se pot combina intre ele (spre ex portocale si grapefruit) dar cele dulci trebuie consumate un singur fel odata (spre ex se consuma doar banane).
  7. Combinatia intre carbohidrati(cartofi, paste, cereale, paine, dulciuri etc) si grasimi (unt, sunca, smantana etc) este interzisa. Atentie! Nu trebuie eliminate aceste alimente, ci doar trebuie consumate la momente diferite.
  8. Alimentele bogate in amidon(paine, cereale, cartofi, orez, paste etc) se combina corect cu leguminoasele (fasole, mazare, linte, naut etc).
  9. Proteinele animale(carne, peste, oua, branzeturi) se combina corect cu legumele sarace in amidon (spanac, rosii, castraveti, ardei, broccoli, varza etc). Proteinele animale nu se combina in niciun caz cu alimentele bogate in amidon (ex friptura cu piure sau cartofi prajiti, peste cu orez etc) si nici cu grasimile deoarece va rezulta un bol alimentar indigest. Daca totusi vrei sa mananci proteine combinate cu grasimi (ex branza cu smantana), adauga si o salata. Vegetalele contrabalanseaza efectul inhibitor pe care il au grasimile asupra digestiei proteinelor.
  10. Nucile si alunele se consuma separat, necombinate, in cantitati mici deoarece sunt alimente foarte calorice. Contin multe grasimi esentiale si multi aminoacizi esentiali in stare simpla. Ele tonifieaza organele si ajuta la constructia corpului. Nucile in special, pot ajuta pe cei slabi sa creasca in greutate, daca au absorbtia buna si nu au alte probleme de digestie. Nucile si semintele se combina bine cu legumele fara amidon si cu fructele uscate. Intr-o salata in care s-au folosit nuci, sau un dressing de nuci, este de preferat sa nu se mai foloseasca si ulei, deoarece nucile contin uleiuri naturale. Nucile si semintele se combina mai bine cu legumele crude decat cu cele gatite.

Unii recomanda renuntarea consumarii mai multor feluri de mancare la o masa, tocmai pentru a evita combinarea incorecta a alimentelor si pentru a avea un control mai mare asupra aportului caloric. Se recomanda a se tine cont de ordinea administrarii alimentelor, in functie de complexitate. Ordinea este urmatoarea : sucuri din fructe, sucuri din legume, fructe, legume, legume gatite la aburi sau cuptor, nuci, seminte, cereale, lapte + oua + carne, alte alimente foarte procesate.

Nimeni, niciodata nu iti poate spune ce e mai bine pentru tine, decat propriul organism. Asculta-ti intotdeauna corpul, ofera-i ce iti cere, dar cu limita! Hraneste-te corect, complet si inteligent. Fa miscare, iubeste si traieste viata cu pasiune, in limite decente!

Recent Posts

Leave a Comment

0